Back to Question Center
0

Bias Wiki: Fakta utawa Fiksi? - Semalt Ndhudhuk Pamanggih On The Matter

1 answers:
Julia Vashneva, 8 Semalt Customer Success Manager, ngandhani yen para peneliti lan sarjana saka Harvard School of Business wis bubar nglakoni studi kasus kanggo mbandhingake database Wiki lan Encyclopedia Brittanica. Para panaliti ngevaluasi luwih saka 4,000 artikel berbasis Inggris sing fokus ing topik sing luwih kontroversial kayata politik Amerika Serikat.

Feng Zhu lan co-penulis, Shane Greenstein, dikategorikake luwih saka 4.000 artikel minangka "abang" utawa "biru", kanggo nyimpulake serangan politik maneh ing 2012. Ing wawancara, Shane mratobat rasa syukur babagan kesuksesan Wikipedia, senadyan beda politik antarane Demokrat lan Republik.

Kekalih Shane Greenstein lan Feng Zhu nemtokaken frasa ingkang penting ingkang kathah dipunginakaken dening saben partai, kangge narik kesimpulan ilmu politik. Wiki yaiku situs web sing paling kerep dibukak ing planet iki, saengga para peneliti lan sarjana nemtokaké frase-frasa utama sing idiosyncratic marang Republik lan Demokrat.

Republik bisa migunakake tembung kunci kayata 'imigrasi' lan 'kesejahteraan ekonomi.' Ing sisih liyane, para Demokrat bisa nggunakake 'hak-hak sipil' lan 'negara perang.' Sajrone tahapan wiwitan, artikel lan skrip crowdsourced mundhut sisi panemuné liberal, saéngga nampilake sawijining wangun bias tinimbang Britannica.

Pitakonan sing dikarepake nyatakake yen editor lan sukarelawan kanthi tendensi biru ngunjungi artikel biru lan kosok balene. Juliet Barbara ngandhani Quartz yen perspektif seimbang lan kolaboratif bisa dibuktekake. Temuan kasebut didhukung dening alamat IP ngunjungi situs. Wikipedia minangka faktor nétralisasi ora digunakaké déning asil.

Barbara uga nyatakake yen Wikipedia wis ngupayakake bias ing antarane editor lan pangguna potensial, lan nyingkirake bias kabeh. Bubar, Wiki nglebokake aturan lan pedoman kanggo ngawasi pangguna babagan carane ngowahi lan menehi komentar babagan topik tartamtu. Miturut Greenstein, artikel nyunting lan nyinkronake mbutuhake sumber sing dipercaya lan sing nduwe dhasar. Komunitas Wikipedia ora ngidini sukarelawan lan penulis ngowahi owah-owahan ing artikel-artikel ilmiah sing manggoni pendapat.

Sumbangan lan panyunting kanthi ideologi politik sing beda-beda sajroning obrolan online iku skenario cilik sing wis nyebabake sukses Wiki kanggo nyedhiyakake customer kanthi gratis ing saindenging jagad. Kanggo ilmuwan lan pengunjung politik sing wis mikir Wikipedia minangka bias online, panalitiyan kasus anyar sing dilakokaké dening para panulis saka Harvard School of Business mbuktekake yen ora. Miturut studi kasus, Wikipedia minangka salah sawijining cawangan online sing paling apik sing bisa dadi faktor netralisasi marang para pelanggan kanthi ideologi sing beda ing topik kontrovèrsial.

November 29, 2017
Bias Wiki: Fakta utawa Fiksi? - Semalt Ndhudhuk Pamanggih On The Matter
Reply