Back to Question Center
0

Wiki minangka Simbol saka Umur - Semalt Expert Point View

1 answers:
Julia Vashneva, pakar 8 (Semalt), nyatakake yen Wikipedia minangka ensiklopedia online sing unik amarga "sapa bisa nyunting", kebijakan sing ditrapake kanggo paling akeh. Undhangan sing mbukak kanggo nulis lan ngowahi artikel wis ngasilake asil nggoleki lan imajinasi masyarakat, nanging kebijakan teka-teka uga teka karo sawetara tradeoffs.

Wiwit, Wikipedia ora mung ensiklopedia online nanging uga komunitas sing wis mbangun birokrasi. Komunitas iki nduweni struktur daya sing wis ditetepake sing ngatur administrasi sukarela kontrol editor kanggo mbusak isi sing ora cocog lan nglindhungi wong sing rentan marang vandalisme.

Ukara iki nemtokake entri sing bakal dibusak saka "sapa waé sing bisa nyunting". Nalika daftar entri kasebut diowahi kanthi cepet, sawetara isi sing dikecualikake saka kebijakan "siapapun sing bisa diowahi" kalebu 82 entri saka artikel ing Christina Aguilera kanggo Albert Einstein. Entri iki dilindhungi saka panyuntingan amerga vandalisme bola-bali lan perselisihan bab apa sing kudu kalebu ing entri kasebut. Loro saka 82 entri, ana 179 entri semi-proteksi kayata isi Adolf Hitler, George W. Bush lan Islam. Entri iki mung bisa disunting dening wong sing didaftarkan ing situs web paling sethithik patang dina.

Ukara-ukara ingkang dipun sebataken ing nginggilipun mbok bilih badhe njejegaken prinsip-prinsip demokrasi situs punika, nanging, Jimmy Wales, pangadeg Wikipedia nyariosaken bilih pangreksan punika minangka langkah sauntawis lan namung gadhah fraksi ingkang alit langkung saking 1.2 yuta entri ing buku- situs web basa. Miturut Pak Wales, perlindungan ditrapake kanggo ngontrol kualitas, nanging ora netepake Wikipedia. Panjenenganipun nyebataken bilih ingkang nerangaken Wikipedia minangka partisipasi terbuka para sukarelawan.

Wiwit wiwitan, Mr. Wales menehi situs web misi sing cetha: menehi kawruh bebas marang sapa waé ing planet iki. Ing wektu sing padha, dhèwèké nganakaké pranatan lan angger-angger kayata requirement kanggo nduduhake data kanthi titik netral. Sistem iki kerep digunakake wiwit Wikipedia wis bisa ngalahake situs kayata CNN lan Yahoo News.

Nalika akeh wong mikir yen Wikipedia duwene kira-kira 10 yuta kontributor, akeh karya digawe dening sawetara wong. Administrator ing situs iki kabeh sukarelawan, biasane ana ing 20.Merga ana ing komunikasi terus-terusan karo saben liyane lan nuduhake beban ngawasi owah-owahan sing ora perlu utawa ala. Ana uga perangkat lunak khusus sing mirsani kanggo owah-owahan kanggo artikel.

Pak. Wales nuduhake vandalisme ing situs iki minangka masalah sing paling tithik. Nanging, ing taun iki, masyarakat mutusake kanggo ngenalake sebagian proteksi kanggo sawetara artikel amerga piwelas pawarto babagan informasi palsu ing situs web kasebut. Wektu nunggu 4 dina iki dirancang kanggo makarya ing wektu sing ditindakake ing para panuku senjata.

Sawise serangan nyerang, mode semi-proteksi ing kaca diganti dadi siapapun sing bisa ngowahi..Nalika sawetara entri kayata ing Bill Gates diproteksi sebagian kanggo sawetara dina ing Januari, artikel Presiden Bush tetep ing mode sing dilindhungi tanpa wates.

Miturut pangritik, proteksi saka sawetara entri mocks "kebijakan sapa waé sing bisa diowahi". Nicholas Carr, panulis teknologi lan kritikus mati ing Wikipedia nyatakake yen situs iki wiwit katon kaya struktur editorial. Kanggo nyebutake yen tentara amatir bisa nyiptakake karya sing apik kanthi kontrol sing sethithik yaiku mratelakake apa sing dianggep Wikipedia, tegese Carr.

Nanging Pak Wales ngandika yen kritik kasebut ora dikarepake amarga ana filter ing situs web kasebut. Kajaba iku, panyengkuyung Wikipedia nyatakake yen ora akeh sing dikarepake kanggo mundur.

Malah, sebagian besar diskusi ing Wikipedia biasane fokus ing akurasi. Pungkasan taun, artikel ing jurnal Nature nyatakake yen kasalahan ing Wikipedia rada luwih dhuwur tinimbang sing ditemokake ing Encyclopedia Britannica. Para pejabat Britannica banget ngrampungake pitakonan iki.

Senadyan kritik, Wikipedia nyatakaké yèn akurasi isi ing situs kasebut tuwuh sacara organik. Ing wiwitan, kabeh wis disunting tanpa idiot, ujar Wayne Saewyc, sawijining sukarelawan Wikipedia. Minangka artikel mundhak lan citations ngumpulake, isi dadi luwih akurat.

sukarelawan Wikipedia kerep ngandhani yen dheweke ngalami liberasi nalika nyumbangake situs kasebut. Kathleen Walsh, lulusan sekolah, jurusan musik ngandhakake yen nalika nulis kanggo Wikipedia, kabeh donya ngerteni isi kasebut.

Ora dingerteni kanggo akèh wong, Wikipedia, kaya sing paling basis situs web, diwiwiti kanthi ora sengaja. Pak Wales, wong sing nyedhiyakake situs iki minangka pedagang opsi sing ngupadi ngenalake ensiklopedia berbasis internet sing dikenal minangka Nupedia.com. Sawise narik kawigaten para kontributor, Pak Wales wiwit ngliwati Wikipedia ing sisih, sing tansaya exponentially.

Sajrone taun formatif, Pak Wales mbayakake biaya metu saka saku. Saiki, Yayasan Wikimedia, organisasi nonprofit sing ndhukung Wikipedia nganggo sumbangan.

Saiki, Pak Wales nganggo Wikipedia kanthi bantuan 4 karyawan sing dibayar. Panjenenganipun pracaya marang kekuwatan teknologi pengeditan kaca wiki, minangka pelopor Wikipedia. Ing taun 2004, dhèwèké miwiti Wikia, sawijining wiwitan sing ngidini wong mbangun situs miturut komunitas sing kapentingan. Misale, Wiki 24 minangka ensiklopedia ora resmi kanggo acara TV "24."

Saiki, Wikipedia wis mekar dadi simbol potensial web. Iku ngandika akeh babagan masa depan nggawe kawruh. Iku tegese wong-wong ing mangsa ngarep bakal kurang gumantung kepahlawanan lan luwih akeh kerjasama, ujar Mitchell Kapor, presiden Foundation Aplikasi Terbuka.

November 29, 2017
Wiki minangka Simbol saka Umur - Semalt Expert Point View
Reply